top of page

Tips voor moeilijke eters: maak eten leuk!

  • De Vrolijke Eetclub
  • 30 jun 2024
  • 2 minuten om te lezen

De meeste ouders kennen het wel: de strijd aan tafel met een moeilijke eter. Soms is het een fase, soms duurt het voor je gevoel te lang. Kinderen kunnen hun neus ophalen voor groenten of steevast weigeren iets nieuws te proberen. Dit kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig zijn er manieren om eten leuker en aantrekkelijker te maken. Met een beetje creativiteit en de juiste hulpmiddelen kan eten zelfs voor de moeilijkste eters een feestje worden.


Tips:


1. Betrek je kinderen bij het proces

Kinderen zijn eerder geneigd om te eten wat ze zelf hebben voorbereid. Laat ze helpen door het wassen of snijden van de groenten. Geef ze duidelijke kleine klusjes. Je zal verbaasd zijn wat ze allemaal kunnen en hoe leuk ze het vinden om mee te helpen. Vind je dat nog iets te spannend of te onhandig, laat je kinderen dan de tafel dekken. Op die manier zijn ze ook al bezig met het avondeten.


2. Het idee een keuze te hebben

Het gevoel van controle kan de interesse in eten vergroten. Zet verschillende groenten in bakjes op tafel en laat ze zelf pakken wat ze willen.

Je kan het bord van De Vrolijke Eetclub hier ook bij gebruiken. Laat je kinderen met al het eten op tafel eerst een mooi kapsel maken. Spelenderwijs zullen ze nieuwe groenten pakken. Geef ze de vrijheid om hun creativiteit te gebruiken.


3. Maak er een spel van

Eten kan soms voelen als een verplichting voor kinderen. Door het om te toveren in een spel, maak je het leuker en minder stressvol. Laat je kinderen bijvoorbeeld ƩƩn voor ƩƩn verzinnen welke kleur hap iedereen moet eten. Of verzamel tijdens het eten verhalen over de personages op hun borden. Dit kan afleiden van de focus op het eten zelf en kan zorgen voor een leuke maaltijd. Ook kun je de gratis podcastverhalen van De Vrolijke Eetclub opzetten. Bij ieder toverwoord is het de bedoeling dat je kinderen een hap nemen. Succes gegarandeerd!


5. Blijf positief en geduldig

Het veranderen van eetgewoonten kost tijd. Wees geduldig en blijf positief, zelfs als je kind een nieuw voedingsmiddel afwijst. Forceer kinderen niet om hun bord leeg te eten, dit kan negatieve associaties met eten creƫren.

Prijs je kind wanneer ze iets nieuws proberen, zelfs als ze het niet meteen lekker vinden. Positieve bekrachtiging kan hen aanmoedigen om in de toekomst open te staan voor nieuwe voedingsmiddelen.


Conclusie

Moeilijke eters kunnen een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je het eetmoment in elk geval leuk en aantrekkelijk maken. Betrek je kinderen met het koken, maak de maaltijd visueel aantrekkelijk en houd het vooral gezellig en luchtig. Vermijd maaltijdstress en maak er een feestje van, zelfs als er weinig wordt gegeten. Zet 'm op!



Ā 
Ā 
Ā 

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener mÔs información.
bottom of page